CASA AZEVEDO COUTINHO

We had the opportunity to design the transformation of this two-storey 1950's house and a garden with a very considerable area. We have tried to keep the house image integrity, accepting the evolution that has undergone over the decades but valuing its best qualities.
We were primarily interested in developing the idea of comfort.

Jardim da Casa Azevedo Coutinho na zona do Foco, Porto, Portugal - Reabilitação / Azevedo Coutinho House Garden, Porto, Portugal - Renovation of this historic house

Jardim da Casa Azevedo Coutinho na zona do Foco, Porto, Portugal - Reabilitação / Azevedo Coutinho House Garden, Porto, Portugal - Renovation of this historic house

Azevedo Coutinho House New Facade, Porto, Portugal - Renovation of this historic house/ Fachada da Casa Azevedo Coutinho na zona do Foco, Porto, Portugal - Reabilitação

Azevedo Coutinho House New Facade, Porto, Portugal - Renovation of this historic house/ Fachada da Casa Azevedo Coutinho na zona do Foco, Porto, Portugal - Reabilitação

 

project info
-

architecture Diana Vieira da Silva
collaboration Joana Figueiredo, Raquel Rodrigo
status Concluded. Jan, 2016
location Porto
tipology Housing | Refurnish
area 522 M2 exteriors 1084 M2
client Confidential
photography A Caixa Negra, Diana Vieira da Silva

IMG_1930-2.jpg

EXISTING CONDITION. estado existente

Over time, different things were being added to the original construction, both at the ground floor as the garden: a large hall, a garage, a swimming pool, the house for the maid.
We proposed the adaptation of the existing house to the desired program by its new owner. Other changes were made looking for the improvement of the functional characteristics of comfort and energy efficiency.

Ao longo do tempo foram sendo acrescentadas novas construções à construção original, tanto ao nível do rés-do-chão como do jardim: um grande salão, a garagem, uma piscina, a casa para a empregada.
Propôs-se a adaptação da casa existente ao programa pretendido pelo seu novo proprietário. Outras alterações foram feitas procurando a melhoria das características funcionais, de conforto e eficiência energética do imóvel.